2016. március 17., csütörtök

Mozgólépcső - Kérjük, álljon jobbra! - Bullshit

A nagyon sok dolog közül, amit rühellek, az egyik kiemelkedő helyet a mozgólépcsőn való jobb oldalra állás kényszerítése foglalja el. Trú Bullshit. Gyerekkoromban ilyen baromság nem volt, mindenki szépen állt cikk-cakkban mindkét oldalon, elfogadható idő alatt le és fel is jutott mindenki. Persze, voltak tolakodók akkor is, de nem emlékszem úgy, hogy jellemző lett volna, már ha egyáltalán tudtak menni a sok ember között. De igazából nem volt gond, mert szépen mindenki fellépett, egy jobbra, egy balra, egységnyi idő alatt mindenki megérkezett és ennyi.

Aztán valami idióta (vagy több idióta) úgy gondolta, hogy ezt a jobb oldalon lámáskodást, ezt aztán legalizálni kell, mert jó. Szerintem meg nagyon nem jó, egyenesen tré. Mivel szeretem az ésszerűséget és hajlok a kompromisszumra, úgy gondolom, hogy csúcsidőben marhaság, meg amikor csak egy mozgólépcső megy adott irányba, nagyon bosszantó, amúgy nem csúcsidőben pedig természetes, hogy jobbra állok, mert úgy tanítottak, neveltek, hogy jobb oldalon közlekedjek, ahol indokolt.

Elég megnézni reggel munkába menet egy Nyugati pályaudvaros, Kálvin teres vagy Blaha Lujza teres megérkezést, amikor nagyjából egy időben befut a két metró, majd a tömeg elkezd feltorlódni az egyetlen felfelé tartó mozgólépcső alján, mert a sok sötét agyhalott elkezd csak jobbra állni. Többször figyeltem, hogy ilyen esetben az alatt az idő alatt, amíg felérek, mellettem nagyjából 3-5 mozgólépcső vándor megy el a bal oldalon. Nem érzem úgy, hogy ez megérné a befektetett energiát. 150-200 embert hátrányba hozni 10-15 gyökér érdeke miatt nem hiszem, hogy méltányos lenne. Az ilyen majmok miatt lefeleződik a hely, az időigény meg duplázódik.

Észrevettem, hogy a mozgólépcső vándorok nagy százaléka igazából nem siet, csak megy, mert megteheti. S mivel megteheti, egyenesen követeli magának a kiváltságot. Kifejezetten szeretek az ilyenekkel konfrontálódni és néha nem vagyok rest megkérdezni, hogy hova tart ilyen veszettül, ha már megzavart. A vállveregetős-neharagudjozóknak csak azt szoktam mondani, hogy nem haragszom, és nem állok arrébb. Egyszer kipróbáltam napközben, hogy direkt a bal oldalra állok, amikor alig vannak. Konkrétan ketten voltunk. Jött egy sötétség fejedelme és megveregette a vállamat, hogy engedjem el. Tájékoztattam, hogy megkerülhet nyugodtan jobbról, nem tiltja semmi. De nem, ő ott akart elmenni bal oldalt. Mire ez lejátszódott, addigra le is értünk, nem volt több 6-8 másodpercnél. A Corvin negyednél számtalanszor kaptam olyan választ, hogy a 4-6-os villamoshoz. Tehát félrelök, hogy elérje azt a villamost, ami olyankor nagyjából percenként jár. Igazi fosbojler az ilyen. Az is megérne egy bejegyzést (ha már 4-6-os villamos), amikor tülekszik fel, vagy nyomja az ajtónyitó gombot, mint malac a távirányítót a Toy Storyban lihegve, kétségbeesett arccal, de gondolkodás és látás hiányában nem jön rá, hogy a kereszteződés másik oldalán ott várakozik a következő villamos, amin fele annyian sincsenek. Az anyját eladná 30 másodpercért. A legszebb momentumok, amikor az anyuka kettő gyerekkel, hátizsákkal, két szatyorral egyensúlyozik, majd jön a seggarc és gátlástalanul furakszik mellette, arrébb állítja. Az meg egyenesen szánalmas, hogy a legtöbb csak lefelé kőkemény, felfelé már nem annyira, ott meg kell dolgozni a gyorsabb feljutásért, alig bír 15 másodpercig lépcsőzni a gyökér.

Be kell érjek suliba, munkahelyre, lekésem a buszt, vonatot, nem érek oda a találkozóra, és még sorolhatnám a kifogásokat. El kell indulni időben, én is el tudtam. Ha csak 3 perce késel, akkor az 5 perc is belefér, ha meg már fél órája késel, akkor már régen mindegy. Jártam munkába hajnalban, ahol 1 percen múlt mindig, hogy 50 perc alatt érek oda, vagy 1 óra 20 perc alatt. Ez van.

Természetesen van olyan, amikor önhibáján kívül késésben van valaki és sietni kell. Lerobbant az előző busz, nem érem el a vonatom, csak egy óra múlva indul másik. Vagy a fostalicska metró helyett pótlóbuszon kellett heringezned, ráadásul az Entek végeztek a tavalyi költségvetési vitával, mire megjött az első. Igen, vannak tré esetek. De akkor sem érzem, hogy más 10-20 másodpercéért tömegeknek kelljen cumizni a jobb oldalon.

Utálom az embereket.